Het gebeurt niet vaak dat een inhoudelijk werk over de arbeidsveiligheid een tweede druk meemaakt. Dat is hier het geval, en de reden is duidelijk. Het onderzoek en de analyse van arbeidsongevallen krijgt weliswaar de nodige aandacht in alle aanvullende opleidingen inzake het welzijn op het werk, maar vaak op een verbrokkelde wijze. En zelden werd alle informatie over deze belangrijke hoeksteen van het preventiebeleid uitgeschreven in al zijn details.
De auteurs Myriam Van der Steen, die het consultancybedrijf Konsilo oprichtte, en em. prof. Anne Van Regenmortel van de UA lieten zich bijstaan door de ervaren preventieadviseur-veiligheid Stijn Indenhoek om alles op een rijtje te zetten voor de lezer die echt alles wil weten over de voorkoming van incidenten op de werkvloer, maar het nooit heeft durven vragen.
Inderdaad: het werk belicht het hele gamma van aspecten die voor een interne preventieadviseur van belang zijn. Zo komt het reglementaire kader op meerdere plaatsen in detail aan bod; daarbij wordt de problematiek van de ernstige arbeidsongevallen niet geschuwd. Stap voor stap bespreken de auteurs de afhandeling van elk incident met menselijke schade op de werkvloer: de genese van een arbeidsongeval, het nemen van de eerste bewarende maatregelen, de aangifte, het onderzoek, het identificeren van de preventieve en correctieve acties, gevolgd door de opvolging van deze laatste. Bij de behandeling krijgt de onderliggende wettelijke en reglementaire basis evenzeer de nodige aandacht – en ook dit is noodzakelijke informatie voor iedereen die met de twee voeten in de preventiepraktijk van elke dag staat.
Het boek “Arbeidsongevallen: een werkbare benadering” was het eerste werk dat INNI uitgaf in het kader van zijn reeks Preventie & Welzijn op het Werk, en werd begin 2020 heruitgegeven. De grondige revisie maakt het werk fors omvangrijker (een dikke 200 pagina’s), mede door de uitgebreide jurisprudentie besproken in een volumineus tweede deel en een aantal praktijkvoorbeelden.
Bestel hier jouw exemplaar.