“Veiligheid op de werkvloer moet tussen de oren zitten, gebaseerd op ‘ik wil’ in plaats van ‘ik moet’. Niets is immers zo belangrijk dat we het niet veilig kunnen doen.”
Eind september 2019 werd Dirk Gyzels, Hoofd van de Preventiedienst bij Inovyn in de Antwerpse haven, verkozen tot Preventieadviseur van het Jaar. Met deze jaarlijkse prijs onderstreept technologiefederatie Agoria het belang van een preventief en doeltreffend veiligheidsbeleid in de industrie.
Bij de prijsuitreiking loofde Agoria Dirk Gyzels vooral voor zijn sterk uitgewerkt preventiebeleid dat sterk inzet op de veiligheid van zowel eigen medewerkers als werknemers van contractoren, de installateurs en technici van onderhouds- en servicebedrijven.
Bij de start van het nieuwe jaar feliciteert INNI Publishers Dirk Gyzels van harte met deze award. De basisprincipes en creatieve ideeën van het veiligheidsbeleid binnen Inovyn blijven ook in 2020 inspirerend voor vele preventieadviseurs in diverse sectoren. Wat zijn de krachtlijnen van het veiligheidsbeleid bij Inovyn?
- Inovyn besteedt veel aandacht aan de twintig principes van arbeidsveiligheid en procesveiligheid en de zeven Life Saving Rules. Deze bedrijfsregels moeten door iedereen op het terrein gerespecteerd worden. Voorbeelden van principes in arbeidsveiligheid zijn o.a. ieders verantwoordelijkheid om veilig te werken, het toepassen van de STOP-reflex bij onveilige situaties, het observeren en naleven van regels en procedures, het melden en onderzoeken van alle (bijna-)ongevallen en incidenten en het promoten en uitdragen van de veiligheidsprincipes door de leidinggevenden.
- De samenwerking met contractorfirma’s vereist een optimale voorbereiding. Deze start met een intensieve screening, om na te gaan of de betrokken contractorfirma geschikt is om te werken binnen Inovyn. Bij de start van de samenwerking ontvangt de contractorfirma een uitgebreide documentatieset waarin de veiligheids- en milieuregels voor aannemers worden uitgelegd. Deze documentatieset maakt deel uit van het samenwerkingscontract. Daarna volgen een veiligheidsintroductie en een evaluatie van de kwaliteits- en veiligheidsprestaties, waarin mogelijke verbeterpunten worden besproken (en nadien opgevolgd) met het management van de contractorfirma.
- Dirk Gyzels besteedt samen met zijn team veel aandacht aan gezamenlijke veiligheidsrondgangen en observaties naar gevaarlijke handelingen van eigen medewerkers en contractoren op de site. Dit is zeer leerrijk voor alle betrokken partijen en levert heel wat interessante informatie op.
- Enkele concrete voorbeelden van verbeteringsprogramma’s qua veiligheid zijn o.a. de uitwerking van een zeer specifieke procedure voor het werken aan leidingen of toestellen met corrosieve producten, de introductie van driewielers met gereedschapsbak (in de strijd tegen fietsongevallen op het bedrijfsterrein) en een intensieve opleiding en duidelijke instructies in het kader van veranderingstrajecten.
Tot slot: Dirk Gyzels en zijn team willen veiligheid integreren in de mindset van hun werknemers. Op die manier zit veiligheid echt tussen de oren en wordt dit een verworven waarde voor elke werknemer. De prioriteit naar veiligheid wordt dan beleefd vanuit een eigen overtuiging, gebaseerd op ‘ik wil’ i.p.v. ‘ik moet’.
Gepubliceerd op 14 januari 2020.