“Wij deden al aan contact tracing lang voor er een app was”
Koen Bordeaud’huy, SHEQ-manager bij Samoco, mag zich sinds kort Preventieadviseur van het Jaar noemen in de categorie contractor. De award werd uitgereikt door Agoria. We vroegen hem wat hij precies allemaal verwezenlijkt heeft om deze titel te verdienen.
Carte blanche
Koen werkt nu tweeënhalf jaar bij industrieel montagebedrijf Samoco als ‘Safety, health, environment and quality assurance’-manager. Het afgelopen jaar had hij zijn handen vol met de coronacrisis. “Ik heb aan het begin van de eerste lockdown eigenlijk carte blanche gekregen van mijn grote baas. Er werden veel jobs geannuleerd, waardoor hij besliste om zelf het statuut van technische werkloze aan te vragen. Hij vond het echter nuttig dat ik wel aan de slag bleef.” Door zijn netwerk in de hulpverleningsector kan Koen namelijk sneller dan een doorsnee preventieadviseur aan de nodige info geraken. “Ik ben al 25 jaar actief lid van het Rode Kruis, brandweerman, docent aan PAULO en WOBRA (Provinciale opleidingsschool voor hulpdiensten) en ik ben actief in de rampenwerking.”
Hulpmiddelen voor goede doelen
Samoco was gelukkig goed geëquipeerd van bij de start van de coronacrisis. Een tekort aan hulpmiddelen heeft het bedrijf nooit gehad. “Onze werknemers kregen meteen een pakket met handgel, mondmasker, handschoenen en bijhorende instructies. Wij hadden de luxe dat we eind 2019 nog maar een enorme bestelling geplaatst hadden van FFP3-maskers. We hebben zelfs een aantal hulpmiddelen kunnen schenken aan goede doelen.
Laagdrempelige communicatie
Het stokpaardje van Koen is laagdrempelig en vooral visueel communiceren. “We doen dit zowel via onze Facebook-account, de fysieke schermen op de werkvloer als via mail. We hebben verschillende instructiefilmpjes gemaakt, onder andere hoe je moet ontsmetten. Alle nuttige informatie rond corona hebben we bovendien gebundeld in het boekje ‘20 vragen en antwoorden over COVID-19’ binnen ons bedrijf. De vragen worden telkens op een laagdrempelige manier gecommuniceerd: vooral visueel, en ook kort en bondig. Een van de vragen is bijvoorbeeld: Wat als we symptomen hebben? Of bij iemand wonen die symptomen heeft?”
Pionier in contact tracing
Ook met contact tracing hield Koen zich al bezig lang voor er een app van de overheid was. “We deden al heel snel aan contact tracing, daarvoor hadden wij geen app nodig. We lokaliseren en registreren iedereen die symptomen heeft. Degenen die contact hebben gehad met iemand die symptomen heeft worden opgebeld. Ook krijgen ze een telefoontje en mail met meer info, en vooral met de boodschap dat ze niet moeten panikeren. Door al onze inspanningen hebben we eigenlijk zeer weinig positieve bevestigde gevallen van corona gehad.”
Thuiswerken als standaard
Op thuiswerken werd eveneens actief ingezet. “We hebben het altijd enorm gepromoot om thuis te werken. Als dat mogelijk is natuurlijk. Voor techniekers, kraanmannen en riggers ligt dat wat moeilijker. In de eerste golf zat ik hier op een bepaald moment zelfs alleen, of enkel met iemand van administratie. Onze groep heeft ook geïnvesteerd in betere en vlottere manieren om van thuis te kunnen werken en het actuele systeem verder te optimaliseren.”
Zorgzaam omgaan met elkaar
Ook voor het psychosociale aspect heeft Koen de nodige aandacht. “Elk departementshoofd heeft wekelijks contact met zijn team via Teams. Liefst visueel, zodat ze elkaar ook zien. Daarbij wordt dan gepolst hoe het met iedereen gaat. Er zijn namelijk heel wat mensen die angst hadden of hebben om besmet te raken. Op het einde van dit jaar komt er een kersteditie van ‘20 vragen en antwoorden’, waarin we specifiek willen focussen op het mentale aspect: zorgzaam omgaan met elkaar. Dat is iets waar we enorm veel op gehamerd hebben. We koppelen dat eveneens aan zorg voor het materiaal.”
Best practices
De komende tijd staat er nog heel wat op stapel bij Samoco. “We willen verschillende projecten realiseren. Met de nadruk op meer digitaliseren en nog meer visueel communiceren. Zoals ons riggerboekje met best practices. Hierin communiceren we voornamelijk visueel via figuren en tekeningen. Het mag niet te complex zijn, dus werken we met korte highlights en aandachtspunten. We hebben ook het idee om een LMRA (Laatste Minuut Risico Analyse)-boekje te maken per taak. Bijvoorbeeld met tips hoe je je handen moet beschermen. Ook weer vooral visueel via onder andere pictogrammen. Op de achterkant staat dan ook nog eens de beschrijving in 5 talen vermeld. We willen dit blijven aanvullen en uitbreiden. Al is het zeker niet de bedoeling om er een encyclopedie van te maken, we mikken op maximaal 20 pagina’s. En in pocketformaat, want ze moeten het altijd bij zich hebben. Iets wat we ook controleren als we een rondgang of inspectie doen.”
Virtual Reality
VR is ook iets waar Koen momenteel gepassioneerd mee bezig is. “Ik ben enorm gebeten door Virtual Reality. Ik heb hiervoor een scenario gemaakt met alle life saving rules die we volgend jaar verder willen implementeren. Een andere uitdaging is de interactieve toolbox ‘the line of fire’, waarmee we handletsels willen voorkomen. We hebben geïnvesteerd in nieuwe handschoenen, push-pullhaken, nieuwe harnassen voor werken op hoogte, en ook in een step relief, waardoor je je kan rechttrekken als je valt met behulp van twee lintjes. En dan is er tot slot nog onze opleiding over werken in zuurpakken die we het komende jaar verder gaan uitrollen.”
Mooie vooruitzichten voor 2021. Nogmaals proficiat met je award, Koen!